Învierea lui Iisus Hristos, cea mai mare și veche sărbătoare creștină
Astăzi, în Vinerea Mare, avem pentru voi informații prețioase despre cea mai mare și veche sărbătoare creștină din fiecare an. Este vorba de Învierea lui Iisus Hristos, pe care toți credincioșii o vor sărbători mâine seară, cu mic cu mare.
Paștele se celebrează încă din epoca apostolică, iar cuvântul își are originea în ebraicul „pesah”, care înseamnă „trecere”. Evreii sărbătoresc în aceste zile trecerea „poporului ales” prin Marea Roşie, din Egipt către Canaan. Hai să aflăm mai multe detalii!
Învierea lui Iisus Hristos
Învierea lui Iisus Hristos este fundamentul și ritualul care stă la baza credințelor creștină ortodoxă, catolică și protestantă. Inițial, învierea ca doctrină nu a fost acceptată în Imperiul Roman, cu excepția primilor creștini. Acum, Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică sau Biserica Reformată consideră Paștele ca fiind cea mai importantă sărbătoare din an
Învierea Domnului mai este considerată începutul şi culmea tuturor sărbătorilor şi a praznicelor. Este cea mai mărită, îmbucurătoare şi solemnă sărbătoare a anului. E celebrată în prima duminică de după prima Lună plină ce are loc după echinocțiul de primăvară. Data diferă în funcție de calendarul pe care fiecare Biserică îl folosește, fie gregorian, fie iulian.
Tradițiile care precedă Paștele
Învierea lui Iisus Hristos este precedată de Săptămâna Mare, cea în care Mântuitorul și-a dat viața pentru păcatele omenirii. Sunt zilele mari și sfinte în care comemorăm patima şi moartea Domnului pe cruce. Biserica ține în Joia Mare, când se vopsesc și ouăle, Liturghia Crismei sau a Uleiurilor Sfinte şi Liturghia Cinei Domnului.
În Vinerea Mare este recomandat ca toți credincioșii să țină post negru, în semn de participare exterioară la jertfa Mântuitorului. În Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, credincioșii se roagă de dimineața și apoi se pregătesc cu haine curate pentru slujba de Înviere, care are loc seara.
Este ziua în care mielul se sacrifică și gospodinele fac bucatele tradiționale, vopsind și ouăle pe care nu au apucat în Joia Mare. În această zi nu e bine să dormi deoarece se deschid cerurile și Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor. Dorinţele pe care ţi le pui în această zi se vor împlini. În plus, tradiția mai spune că suflete rudelor decedate vin să își vadă casa din care au plecat către viața veșnică.
Povestea Învierii Măntuitorului
În Duminica Floriilor, Iisus Hristos a intrat în Cetatea Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu osanale şi frunze de palmier. A fost singura dată când a acceptat să fie numit Împărat. Apoi a trăit ultimele sale zile alături de ucenici și apostoli, iar în Miercurea Mare a fost vândut de Iuda pentru 30 de arginți.
Iisus Hristos știa absolut tot ceea ce urma să i se întâmple. În Joia Mare, a adunat apostolii la Cina cea de Taină unde le-a oferit pâine şi vin, corpul şi sângele său. Acolo le-a spus că va fi ucis, pentru ca în aceeași seară să fie luat de gărzi din Grădina Ghetsimani şi dus la judecată.
În a doua zi, iudeii au decis la judecată că este vinovat și Ponţiu Pilat l-a condamnat la răstignirea pe cruce. Bizar este că a luat această decizie, deși el nu îi găsise nicio vină. Iisus Hristos și-a dus crucea în spate până pe Dealul Golgota, locul unde a fost
răstignit între doi tâlhari. Unul dintre ei îl recunoaște ca Mântuitor și se căiește pentru faptele sale.
Deasupra capului, pe cruce, i s-a pus plăcuța cu „Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor”, iar pământul s-a cutremurat în clipa morții sale și soarele s-a întunecat. După ce a fost declarat mort, fiind împuns cu o suliță în coaste, trupul lui Iisus a fost luat de Iosif şi Nicodim din Arimateea.